Kış aylarının vazgeçilmez tescilli lezzeti 'orcik'

Elazığ'da bağ bozumu döneminde köylerde geleneksel yöntemlerle yapılan ve kış mevsiminde çerez olarak tüketilen orcik (cevizli sucuk), yoğun talep görüyor.

PAYLAŞ
Harput TV - Harput TV

Elazığ’da bağ bozumu döneminde köylerde geleneksel yöntemlerle yapılan ve kış mevsiminde çerez olarak tüketilen orcik (cevizli sucuk), yoğun talep görüyor.

Elazığ’da ceviz ve üzüm hasadının ardından yaz aylarında köylerde coğrafi işaret tescilli orcik üretiliyor. İlk olarak orcik için önce cevizler toplanıp kırılıyor. Ardından bağlardaki üzümler toplanarak sıkıldıktan sonra bölgeye has olan beyaz toprakla mayalandırılıyor ve daha sonra şıra haline getirilip kazanda kaynatılıyor. Cevizler tek tek ipe dizilerek, kazanda kaynatılan üzüm şırasına 3-4 defa batırılarak hazır hale getiriliyor. Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti haline gelen ve geleneksel yöntemlerle yapılan orcik, Türkiye’nin hemen her tarafından ve yurt dışından yoğun talep görüyor.

“Yoğunluk bu aylarda biraz daha fazla oluyor”

Kapalı çarşının en eski esnaflarından biri olan Serkan Gülten, “Firma olarak 80’inci yılımızı doldurmuş bulunmaktayız, kapalı çarşı da 100’üncü yılını doldurmakta. Elazığ’ın yöresel ürünleri, baharat, lokum ve kuru yemiş çeşitleri ve en başta orcik çeşitleri geliyor. Üzüm, dut, nar ve farklı ürünlerden orcik bulunuyor. Şuanda üzüm orciğinin sezonu. Bütün müşterilerimizi bekliyoruz. Yoğunluk bu aylarda biraz daha fazla oluyor. Çünkü orcik daha ziyade kış yiyeceği” dedi.

Tunceli’den kentte gelen ve orcik alan vatandaşlardan Cemal Fidan, “Elazığ’a gelmişken yolumuz buraya düştü alışveriş yaptık. Orciklerin çeşitleri bol ve güzel. Herkese tavsiye ederim, gelip alsınlar. Orcik özellikle yaz kış tüketilebilir” diye konuştu.

İhlas Haber Ajansı

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN