CHP'den 3 Aralık Açıklaması
CHP Elazığ Merkez İlçe Başkanı Zeki Kaplan 3 Aralık Engelliler Günü ile ilgili basın açıklaması yaptı.
CHP Elazığ Merkez İlçe Başkanı Zeki Kaplan 3 Aralık Engelliler Günü ile ilgili basın açıklaması yaptı.
Kaplan açıklamasında, “Uluslararası Engelliler Günü, 1992 senesinden itibaren her 3 Aralık günü değerlendirilen ve Birleşmiş Milletlerce kabul edilen bir gündür. Bu günün kabul edilmesindeki hedef, engellilerin toplumdan soyutlanmaması ve tüm insanların fiziksel özelliklerine bakılmaksızın eşit olduğu vurgulanmasıdır. Her yıl 3 Aralık günü engelliler adına faaliyet gösteren dernekler, federasyonlar, sivil toplum kuruluşları, gönüllüler toplumdaki önyargıyı kırmaya bu konuda toplumu bilinçlendirmeye çalışmaktadır.
Engeller doğduktan itibaren gelen bir durum olduğu gibi sonradan edinilen bir durumda olabilmektedir. Engellilik durumu araştırılma esnasında; Fizyolojik engel; Kişinin doğumdan itibaren taşıdığı hastalık veya sonradan kaza gibi olaylarda sonra kazandığı fonksiyon aksaklığına denir. Zihinsel-nörolojik kontrol engeli; Doğumdan itibaren veya sonradan kişinin beyin fonksiyonlarında görülen bozukluklar nihayetinde, duymama, görmeme, algılayamama, dikkat eksikliği, psikolojik bozukluklar gibi sonuçlara denir. Fiziksel engel; Fiziksel olarak kişinin hareket yeteneğinin kaybına denir.
Dünya Sağlık Örgütü, hastalık ve sakatlık gibi durumlar nihayetinde gruplandırmak istemiyle 2001 yılında İşlevsellik, Sakatlık ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırılması başlığında sağlık sorunlarını, kişisel ve toplumsal biçimde gruplandırmayı hedef almıştır. İş kazasından dolayı yaşanan bir sakatlık meydana gelmesi halinde, sakatlanma dereceleri Sağlık Raporu sayesinde saptanır
insan Hakları Evrensel Beyannamesi olmak üzere bir çok belge özürlülük sorununu temelürlü insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. İnsanların özürlü olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, özürlülerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bu anlamda, özürlü vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu nedenle özürlülere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesine önem verilmelidir. Başta İnde bir insan hakları sorunu olarak ele almaktadır. Bizim anayasamız ve yasalarımız da özürlülere ilişkin olarak evrensel değerlerle paralel düzenlemeleri ön görmüş, devleti özürlülerin sorununa yönelik yükümlü kılmıştır. Devletimizin evrensel ölçülerde özürlülerini sahiplenme çabası, toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteği ile anlamlı ve gerçek bir boyuta ulaşacaktır.
Dünya Sağlık Örgütüne göre dünya nüfusunda 500 milyon engelli yaşıyor. Türkiye'de nüfusun yüzde 12.29'u yani 8,5 milyon kişi engellidir. 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü' nü engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacıyla her yerde çeşitli etkinliklerle toplumun engelliler konusunda dikkatini çekebilmek ve daha duyarlı olmalarını sağlamak adına düzenlenen etkinliklerle değerlendirilmektedir. Engellilerin herkes gibi 365 günü yaşadığı gerçeğinin görmezden gelinerek sadece bir gün için gazete, televizyon ve kamuoyunda gündeme getirilmemelidir” dedi.