Alan İstanbul'da...

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, Uluslararası Arabulucuk Sempozmuyuna katıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Uluslararası Arabuluculuk Sempozyumu”, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, , Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Adalet Bakanı Yardımcısı Bülent Uçar, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ve çok sayıda davetlinin katılımıyla İstanbul’da 29 Nisan 2016 tarihinde başladı. İki gün süren sempozyuma Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı İdris Alan’da katıldı…
 
SİSTEM MAHKEMELERİN YÜKÜNÜ AZALTACAKTIR…
Sempozyumun açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, arabuluculuk sistemi ile mahkemelerin iş yüklerinin azalacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu bütün işverenlere; anlaşmazlıklarda öncelikle arabuluculuk sistemine başvurmaları çağrısında bulunarak, bu şekilde çok daha kısa sürede sonuç alabileceklerini vurguladı.
Hisarcıklıoğlu konuşmasında, “Böylelikle on binlerce dosya önce arabulucuların marifetiyle çözümlenmeye çalışılacak. Eğer çözülemezse mahkeme yoluna gidilecek. Mesela İngiltere'deki ticari uyuşmazlıkların yüzde 98'i, alternatif çözüm yöntemleriyle çözümlenmekte. Dosyaların sadece yüzde 2'si mahkemelere geliyor. En az 1 sene sürecek bir mahkeme hükmü, arabuluculuk sistemiyle 1 ayda elde edilebiliyor. Dolayısıyla bu sistemi geliştirip, yaygınlaştırmamız lazım. Böylece TOBB olarak bizde bütün işverenlere, bundan sonra arabuluculuk sistemine başvurun, çok daha kısa sürede sonuç aldığınızı göreceksiniz diyeceğiz. Bunun içinde Odalarımızda Tahkim ve Arabuluculuk Merkezleri açmaya başladık” diye konuştu.
 
ARABULUCULUK ZORUNLU OLSUN…
 Sempozyuma katılan Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı İdris Alan, Ülkemiz için çok önemli bir konu hakkında önemli değerlendirmeler ve görüşlerin dile getirildiğini belirterek, “Dünyanın birçok ülkesinde ve AB ülkelerinde uygulanan bu metod ile mahkemelerin yükü azaltılmış ve bir çok mağduriyet gecikmeksizin karşılıklı uyuşma ile çözüme ulaştırılmıştır. Bu nedenle Ülkemizde de Arabulucuk Sisteminin zorunlu kılınmasının yararlı olacağına iş dünyası olarak bizlerde inanıyoruz. İş davalarında uyuşmazlık olması durumunda, ya da işçi işveren anlaşmazlıklarında hemen mahkemeye gidilmemesi gerekir. Bizim geleneğimizde ve bin yıllık Anadolu kültürümüzde var olan Ahilik kültüründe arabuluculuk sistemi başarı ile zaten uygulanmıştır. O dönemlerde ticarette anlaşmayan iki kişi Ahi Babaya giderek anlaşmayla el sıkışmıştır. Bugünde konusunda deneyimli ve uzman kişilerden oluşacak bir arabulucu havuzu oluşturarak bunların adil kararlarıyla hem mahkemelerin yükü azaltılabilir hem de gecikmelerden doğan mağduriyetler ortadan kaldırılabilir. Bu anlamda Ülkemiz ve iş dünyası adına çok yararlı bir sempozyum olmuştur” dedi. 

Bakmadan Geçme