Sosyal fobi; kişinin toplum içerisinde rahat davranamaması, aşırı çekingenlik halidir.
Sosyal fobinin bir hastalık olduğunu ilk kez 1966 yılında psikiyatrist Įsaac Marks dile getirmiştir.
Bu fobiye sahip olan kişi okul da,iş yerinde, ev ziyaretlerinde sürekli yanlış yaparım küçük düşerim korkusu yaşar
Bu kişiler okul da öğrenciyse tahtaya kalkamaz,öğretmeninin sormuş olduğu soruyu bilir fakat cevaplamak için söz hakkı isteyemez.Toplu taşıma araçlarında inmesi gereken durağa geldiği halde sesi net ve anlaşılır şekilde inmesi gerektiğini belirtemez.Bir işi yaparken başka biri tarafından izleniyorsa eli ayağına dolanır.
Peki bu illet hastalık niçin olur?
Bu hastalığın en temel sebebi çocukluk çağında yanlış yetiştirilme tarzıdır.
Bu kişiler ebeveynleri tarafından baskıyla, eleştiriyle, küçümseme ve hakaret ile büyütülmüşlerdir.
Bunun yanında asosyal bir ortamda uzun süre vakit geçirmek, yapılan iş insanlardan uzak olmayı gerektiren bir iş ise kişi de zamanla körelme meydana gelir ve sosyal ortamlardan çekinir.
Diğer bir neden ya başaramazsam,
ya hata yaparsam korkusudur. Kişi psikolojisini bu şekilde kodlarsa emin olun başarmayacaktır. Beynimize hangi mesajı yollar isek beyinde o mesajı yerine getirecektir.
Sosyal fobisi olanlar çok zeki, yetenekli ve başarı elde edebileceği donanımlara sahip olabilir fakat maalesef bu cevher işlenmeden, faydalanmadan yok olup gider.
Çocukluk çağında taktir görmüş, önemsenmiş, değer verilmiş bir kişinin hayatta başarısız olma şansı sıfırdır.
Devletimizin çocuk eğitimine çok önem verdiğini görüyoruz. Fakat çocuğun temel eğitiminin ilk taşı ailede başlar. Devletin eğitimiyle bulaşamayan henüz yaşı küçük olan çocuklarımızın en iyi öğretmeni anne ve babalarıdır.
Peki ebeveyn olarak yanlış yaptık ve böyle bir kişiliğe sahip bir birey yetiştirdik geriye dönme şansımız yok ne yapmak lazım?
Hiç bir yaş dönemi değişmek için geç değildir. Bu tür insanlar gerekli ilaç ve terapi desteğiyle içlerinde bulunan cevheri ortaya çıkarabilirler. Tedavinin ardından toplum yeni ve faydalı bireyler kazanır. Bir bireyin topluma kazandırılması birçok problem teşkil edecek durumu ortadan kaldırır.
Sağlam bir nesil, iyi güzel bir gelecek ancak ve ancak doğru yetiştirilmiş bireylerle sağlanır.
Evet sosyal fobi ciddi bir davranış bozukluğudur. Yaşanmaması için doğru eğitim şarttır.